tirsdag 1. september 2009


Gordon Settere er store personligheter på godt og vondt. De er utholdende og sterke, og har ofte en vilje av stål. De har-om det går å tillegge hunder dette-stor humoristisk sans og er utmerkede skuespillere med stadig nye numre på sitt reportoar. Mange eiere lar seg lure til den grad, at det ettehvert kan være et stort spørsmål om hvem som egentlig er herre og mester av hund og eier.
De fleste Gordon Settere er veldig lærenemme og lettdresserte forutsatt at de er motiverte. Av og til lærer de seg faktisk mer enn eieren aner,og ikke alltid kun de rette tingene....


Som valp og unghund sprudler Gordon Setteren av livsglede og det finnes nesten ingen grense for dens utholdenhet,oppfinnsomhet og tilbøyelighet til å aktivere seg selv ved den minste gitte anledning. Og også her er det ikke alltid med de mest passende ting.
Om ikke aktivitetslysten kanaliseres på en konsekvent og formålstjenlig måte. er risikoen stor for at valpen forvandles fra en sjarmerende ”Emil i Lønneberget” til ”klassens versting”. Desverre hender det så altfor ofte at unge hunder må omplasseres som følge av eierens manglende kunnskap og engasjement iht dressur og oppfølging.
Gordon Setteren modnes noe sent. En hannhund bruker være fullt utvokst først rundt 3 års alder,tispene noe tidligere. Men selv den den mest ustyrlige og barnslige Gordon Setter vil roe seg ned og bli mer verdig med årene. Rasen er familiekjær og i de fleste tilfeller også bemerkelsesverdig tålmodig med barn. Den er med få unntak altfor menneskekjær til å egne seg som vakthund. Alle mennesker er potensielle tur og jaktkamerater og hilses hjertlig velkomne.


Kan en ”ikke jeger” kjøpe Gordon Setter?


Gordon Setteren er en utpreget jakthund og de fleste individer i rasen har stor jaktlyst. Alt som valp interesserer den seg meg liv og lyst for fluer,småfugler,katter m.m. Med alderen vil disse instinktene bli enda sterkere og du vil aldri kunne trene vekk jaktinstinktet, kun forme det i positiv retning.

Om du er en av de som trener endel f.eks jogging/orientering og liker å ferdes mye ute i skog og mark OG er villig til å trene hunden som om du jakter, SAMT har tid og interesse for å trene dressur kan dette være hunden for deg.
Mao .....Som ikke jeger men med den rette interessen og innsatsen... Det er stor risiko for at du blir så fasinert av hundens medfødte talent,sammarbeidet mellom deg og hunden at du vil stille på jaktprøver eller til og med avlegge jegerprøven og leie deg jaktterreng !

Om du kun ønsker en turkamerat og familiehund fordi du har falt for rasens utseende og vennlige gemytt og/eller med dette som utgangspunkt, har ambisjoner om f.eks utstillingschampionat vil du ikke lykkes eller trives med valget av hund.

En Gordon Setter vil aldri oppføre seg som en gårdshund, og være lykkelig med å rusle rundt på eiendommen. Den vil om anledningen byr seg ”ta seg en tur” i nabolaget om den ser muligheten til det.
I tillegg har rasen spesifiserte brukskrav for tildeling av utstillingschampionat. Uten 1.premie på jaktprøve vil ikke dette være oppnåelig

Til de av dere som er jegere og har erfaring med hund vet at ny fuglehund gir nye muligheter ,og nye utfordringer. Om du ikke tidligere har hatt Gordon Setter,så hvorfor ikke prøve? Den er hevet over en hver tvil en allsidig jakthund som trives og jobber like godt på fjellet som i skogen.

Lånt av KS

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar